Personal Data Protection (PDP) Notice

Pursuant to the Personal Data Protection Act 2010 (“Act”), this notice aims to explain the privacy policy of Pan Malaysian Pools Sdn. Bhd. and its related corporations (collectively, “the Company”) (“Notice”) –

1 Nature of Personal Data That We Collect
1.1 We collect personal data including your name, identity card or passport number, gender, age, date of birth, occupation, personal and/or office contact numbers, email and IP addresses and such other relevant information identifiable to you (“Personal Data”).
1.2 Sensitive Personal Data, such as religion of our customers and/or potential customers will also be collected for compliance with Applicable Laws (hereinafter defined), if required, subject always to your explicit consent.

2 Source Where We Collect and Have Collected Your Personal Data
Our sources include (a) submission by you or your authorised representative, manually and/or digitally, either through (i) face-to-face engagement; (ii) our mobile applications/ websites/ electronic communication channel(s); and (b) legally and publicly available sources from governmental authorities and others.

3 Purposes of Collecting and Processing Personal Data
3.1 These include (a) matters relating to the Company’s business activities and/or operations, including (i) provision of products and/or services as requested by you; (ii) promotional and marketing activities; (iii) fraud detection and prevention; and (iv) Company’s communication with you; (b) compliance with governing laws and regulations, including the Anti-Money Laundering, Anti-Terrorism Financing and Proceeds of Unlawful Activities Act 2001 (“Applicable Laws”) and (c) for administrative and such other purposes incidental to the above (collectively, “Purpose(s)”).
3.2 Your prior explicit consent shall be obtained if we are to use/ disclose your Personal Data for purposes other than the original Purpose(s) at the time of collection.

4 Are You Obliged to Provide Your Personal Data
4.1 Except for the Purpose(s) in paragraph 3.1(a)(ii), which is optional at your discretion by notifying us your preference(s) in accordance with paragraph 9 below, the provision and processing of Personal Data for all the other Purpose(s) are mandatory. Your refusal to provide or restriction in our processing may result in us unable to carry out the respective Purpose(s) effectively.
4.2 By you providing us the Personal Data, you are deemed to have consented to and/or obtained the consent of such data subjects, for our collection, retention and/or processing in relation thereto, including the provision of a copy of this Notice to such data subjects.

5 To Whom Your Personal Data Will Be Disclosed To
5.1 Disclosure may be made to the Company’s (a) employees, agents, representatives, consultants and/or advisers; (b) service providers and/or contractors that provide related services to our business activities, strictly on need basis; and/or to (c) governmental authorities, where necessary.
5.2 By providing us the Personal Data, you agree and/or represent that you have obtained the consent of such data subject for such Personal Data to be transferred and processed by our processing servers and/or data processors that are located outside Malaysia, as the Company deems fit.

6 How We Safeguard Your Personal Data With Us
6.1 Strict physical and logical security measures are put in place and maintained to ensure the Personal Data (in physical and digital form) retained by us are secured, and are adequately protected from various threats including unauthorised access.
6.2 If we are required to disclose your Personal Data to any third party such as our service providers, we shall take reasonable steps to ensure that they have in place reasonable policies and procedures to safeguard your Personal Data disclosed to them.

7 Retention of Your Personal Data
Retention of Personal Data will be for as long as necessary to fulfil the Purpose(s). It will be destroyed (a) if it is no longer required for the Purpose(s); and/or (b) in accordance with our document retention policy and/or Applicable Laws.

8 Accuracy, Access and Correction of Personal Data and Withdrawal of Consent
8.1 The Personal Data collected is deemed to be accurate until and unless notified to us otherwise.
8.2 You may, to the extent permitted under the Act, request for (a) access and/or (b) any reasoned correction; subject to a reasonable administration fee at our absolute discretion, and on terms and conditions which we may prescribe from time to time.
8.3 You may also at any time withdraw your consent previously given for our processing of your Personal Data, which may result in us being unable to carry out the Purpose(s) effectively.

9 Enquiries and Notifications
For communications regarding this Notice and the Personal Data, please liaise with our “PDP Officer”, by facsimile to 603-2182 2199, by e-mail to [email protected]; or by post to our registered address at 16th Floor, Wisma Genting, Jalan Sultan Ismail, 50250, Kuala Lumpur.

10 Amendments
This Notice may be amended/ revised from time to time and unless otherwise provided, shall take effect immediately upon issuance. In the event of any inconsistency between this Notice and the Company’s other privacy or related notices, this Notice shall prevail; and between the English and the Bahasa Malaysia and/or the Chinese versions (if any), the English version shall prevail.

Jana Pendidikan Malaysia Sdn Bhd (Registration No. 201101017821 (945957-K))

Effective Date: 15 September 2022

Notis Perlindungan Data Peribadi (PDPA)

Menurut Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“Akta”), notis ini bertujuan untuk menerangkan polisi privasi Pan Malaysian Pools Sdn. Bhd. dan syarikat-syarikat berkaitannya (secara kolektif, “Syarikat”) (“Notis”) –

1 Jenis Data Peribadi yang Kami Kumpul
1.1 Kami mengumpul pelbagai data peribadi termasuk nama, nombor kad pengenalan atau pasport, jantina, umur, tarikh lahir, pekerjaan, nombor hubungan peribadi dan/atau pejabat, emel dan alamat IP dan maklumat lain yang berkaitan yang membolehkan anda dikenalpasti (“Data Peribadi”).
1.2 Data Peribadi Sensitif, seperti kepercayaan agama akan dikumpul sekira perlu, atau untuk tujuan pematuhan Undang-undang Terpakai (seperti yang ditakrifkan di perenggan 3 di bawah). Pengumpulan Data Peribadi Sensitif sentiasa tertakluk kepada persetujuan jelas anda.

2 Sumber Pengumpulan Kami
Sumber kami termasuk (a) penyerahan anda atau wakil yang diberi kuasa oleh anda, secara manual dan/atau digital, samada melalui (i) komunikasi atau interaksi bersemuka dengan kami; (ii) penggunaan aplikasi mudah alih/ laman web/ saluran komunikasi elektronik kami; dan (b) maklumat dalam gagasan umum.

3 Tujuan-tujuan Pengumpulan dan Pemprosesan Data Peribadi
3.1 Ini termasuk (a) untuk melaksanakan perkara berkaitan kepada aktiviti-aktiviti perniagaan Syarikat dan/atau operasinya, termasuk (i) memberi produk-produk dan/atau perkhidmatan kami kepada anda; (ii) aktiviti promosi dan pemasaran; (iii) pengesanan dan pencegahan penipuan; dan (iv) menghubungi anda; (b) pematuhan undang-undang yang berkaitan, termasuk Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram 2001 (“Undang-undang Terpakai”) dan (c) untuk tujuan pentadbiran dalaman and tujuan-tujuan bersampingan dengan tujuan-tujuan di atas (secara kolektif, “Tujuan”)
3.2 Persetujuan jelas anda akan diperolehi sekiranya kami ingin menggunakan/ mendedahkan Data Peribadi anda untuk tujuan selain daripada Tujuan asal yang diberi kuasa oleh anda pada masa data peribadi anda dikumpul.

4 Adakah Anda Wajib Memberikan Data Peribadi Anda
4.1 Melainkan Tujuan yang diulas dalam perenggan 3.1(a)(ii), adalah wajib untuk anda membekalkan kami data peribadi yang diminta oleh kami untuk Tujuan lain di perenggan 3.1. Keenganan anda memberikan atau menghadkan pemprosesan kami boleh menyebabkan kami tidak dapat menjalankan Tujuan masing-masing dengan berkesan. Berkenanan Tujuan 3.1(a)(ii), anda boleh memberi kami notis mengikut perenggan 9 di bawah untuk mengehadkan pemprosesan data peribadi anda.
4.2 Dengan memberikan Data Peribadi kepada kami, anda dengan ini dan/atau telah mendapat persetujuan subjek data bekenaan, untuk pengumpulan, penyimpanan dan/atau pemprosesan kami berhubung dengannya, termasuk peruntukan salinan Notis ini kepada subjek data tersebut.

5 Pendedahan Data Peribadi Anda
5.1 Pendedahan mungkin dibuat kepada (a) pekerja, ejen, wakil, perunding dan/atau penasihat; (b) pembekal perkhidmtan dan/atau kontraktor yang menyediakan perkhidmatan berkaitan dengan aktiviti perniagaan kami berdasarkan keperluan; dan/atau kepada (c) pihak berkuasa kerajaan, jika perlu.
5.2 Dengan memberikan Data Peribadi kepada kami, anda bersetuju dan/atau mengaku bahawa anda telah memperoleh persetujuan subjek data berkenaan untuk Data Peribadi yang deberi oleh anda dipindahkan dan diproses oleh pemproses data kami yang berada di luar Malaysia, di mana Syarikat kami anggap sesuai.

6 Bagaimana Kami Melindungi Data Peribadi Anda
6.1 Kami mengambil dan melaksanakan langkah keselamatan fizikal and logikal yang ketat untuk memastikan Data Peribadi yang kami simpan terjamin dan dilindungi sewajarnya daripada pelbagai ancaman termasuk akses tanpa kebenaran.
6.2 Sekiranya kami diperlukan untuk mendedahkan Data Peribadi anda kepada pihak ketiga seperti pembekal perkhidmatan, kami akan mengambil langkah munasabah untuk memastikan bahawa mereka mempunya polisi and prosedur yang berpatutan untuk melinduingi Data Peribadi anda yang didedahkan kepada mereka.

7 Penyimpanan Data Peribadi Anda
Data Peribadi akan disimpan selama yang diperlukan untuk memenuhi Tujuan ianya dikumpul. Ia akan dimusnahkan (a) sekiranya tidak lagi diperlukan untuk memenuhi Tujuan; dan/atau (b) tertakluk kepada polisi penyimpanan dokumen kami dan/atau Undang-undang Terpakai.

8 Ketepatan, Akses dan Pembetulan Data Peribadi dan Pembatalan Persetujuan
8.1 Data Peribadi yang kami kumpul dianggap tepat sehingga dan melainkan dimaklumkan sebaliknya kepada kami.
8.2 Anda berhak, setakat yang dibenarkan di bawah Akta, membuat permintaan untuk (a) mengakses dan/atau (b) membetulkan data peribadi anda; tertakluk kepada fi pentadbiran munasabah yang ditetapkan mengikuti budi bicara mutlak kami, dan berdasarkan pada terma-terma dan syarat-syarat yang mungkin kami tetapkan dari semasa ke semasa.
8.3 Anda juga boleh menarik balik persetujuan untuk pemprosesan Data Peribadi yang telah anda berikan sebelum ini pada bila-bila masa,walapun ini mungkin menyebabkan kami tidak dapat melaksanakan Tujuan secara berkesan.

9 Pertanyaan dan Pemberitahuan
Sebarang komunikasi mengenai Notis ini dan Data Peribadi, sila kemukakan kepada “Pegawai PDP” kami, melalui faksimili ke 603-2182 2199, emel kepada [email protected]; atau pos ke alamat berdaftar kami di Tingkat 16, Wisma Genting, Jalan Sultan Ismail, 50250, Kuala Lumpur.

10 Pindaan
Notis ini akan dipinda atau dikemaskini dari semasa ke semasa, dan Notis yang dikemaskini akan berkuatkuasa serta merta apabila dikeluarkan melainkan diperuntukkan sebaliknya. Sekiranya terdapat sebarang ketidakselarasan antara Notis ini dan notis privasi Syarikat yang lain atau berkaitan, Notis ini hendaklah dipakai, dan jika terdapat ketidakselarasan antara versi Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia dan/atau Bahasa Cina (jika ada), versi Bahasa Inggeris hendaklah dipakai.

Jana Pendidikan Malaysia Sdn Bhd (Registration No. 201101017821 (945957-K))

Tarikh Kuat Kuasa: 15 September 2022